CENTOLLA. La condició sexual d'aquest deliciós marisc dispara la seva elecció als mercats i el preu que arriben tant a les llotges com als restaurants. I és que en aquest cas, sí que importa la mida, però també, i molt, el sexe.

CENTOLLA. La condició sexual d’aquest deliciós marisc dispara la seva elecció als mercats

CENTOLLA. La condició sexual d’aquest deliciós marisc dispara la seva elecció als mercats i el preu que arriben tant a les llotges com als restaurants. I és que en aquest cas, sí que importa la mida, però també, i molt, el sexe.

CENTOLLA. La condició sexual d'aquest deliciós marisc dispara la seva elecció als mercats i el preu que arriben tant a les llotges com als restaurants. I és que en aquest cas, sí que importa la mida, però també, i molt, el sexe.

Mai una qüestió de sexe va resultar de tanta importància a la vida mercantil d’un producte alimentari. Amb el començament de la temporada de captures a la vista, que sol tenir lloc a principis de novembre, una pregunta flota de manera impenitent a l’aire de les llotges de Pontevedra i la Corunya: centolla o cranca? 

L’any passat gran part dels aficionats a aquest preuat marisc, la producció dels quals va augmentar en un 38% respecte a l’exercici anterior, es va decantar per l’elecció unànime de les cranques, degut entre altres raons a la quantitat més gran de carn, si bé cal assenyalar que en aquesta època el gènere femení d’aquest crustaci decàpode acaba de desovar i, per tant, la seva closca no es troba tan farcida com es podria esperar en altres moments. 

En aquest sentit, cal assenyalar que les femelles presenten un abdomen més gran, de forma ovalada i molt més ample i gruixut que el dels seus congèneres masculins, amb dos apèndixs que utilitzen per transportar els ous. Els mascles tenen aquestes mateixes protuberàncies, però les fan servir per a l’aparellament. En el que sí que coincideixen les unes i les altres és en el fet de posseir cinc parells de potes dures, llargues i “velludes”, l’interior de les quals resulta d’un gust deliciós, possiblement és la part més deliciosa de la “Centolla”

CENTOLLA. La condició sexual d'aquest deliciós marisc dispara la seva elecció als mercats i el preu que arriben tant a les llotges com als restaurants. I és que en aquest cas, sí que importa la mida, però també, i molt, el sexe.